Pályaorientációs nap – 2.t osztály

A 2.t osztály életében programokban, élményekben gazdag nap volt az a bizonyos pályaorientációs pénteki “kirándulás”. Íme a beszámoló az osztályfőnök Salga Anna tanítónő tollából!

„Budapestre utaztunk a reggeli “nagy””igazi” vonattal- ahogy a gyerekek mondták. Sokan most szálltak fel először ilyen közlekedési járműre. Meglepetések sora kezdődött számunkra, ugyanis engedélyt kaptunk arra, hogy belépjünk a mozdonyvezető birodalmába a vonat legelején, így egészen közelről ismerkedhettünk munkájával.

Budapestre felérve a legrégebbi Tűzoltóságra mentünk. Lenyűgöző és fantasztikus programokkal vártak. Miután a gyerekek megismerkedtek a tűzoltók felszereléseivel, ruházatával, kipróbáltak, megmásztak tűzoltóautókat, egy rögtönzött riasztást – készülést néztünk végig. Ezt követően aki szerette volna, kipróbálhatta az oxigén maszkot, hiszen egy sötét, füsttel telített szobába  mentek le a pincébe a bátor próbálkozók. 

A tűzoltók munkájához tartozik a közlekedési baleset során autóba beszorult utasok mentése is; a feszítő- vágó szerszám használatát egy roncsautó szétszedésén mutatták be. Közben folyamatosan kérdésekkel bombázták a gyerekek a nagyon kedves és segítőkész tűzoltókat, megbeszélték és különösen felhívták a figyelmet a biztonsági öv használatára!

Amikor itt végeztünk, Budapest tömegközlekedési eszközei közül a trolibuszt választva néhány megállót utazva elértünk a Forgalomirányítási Központba. A monitorokon láthattuk az országban közlekedő, induló és érkező vonatszerelvényeket, kamerák segítségével láthattuk a pályaudvarokat.

Megismerkedtünk az itt dolgozók munkájával is.

Délután a Keleti pályaudvaron megfigyeltük az induló és érkező vonatok kiírását, majd megkerestük melyik vágányról indul a mi Gyöngyösre tartó vonatunk.”