2023/2024-es tanév

A Szitakötő szakkörön – a karácsonyra hangolódva – a Szent család idilljét készítették el a gyerekek. Azt ezt megelőző alkalommal pedig színes papírcsíkokból mindenki megtervezte saját karácsonyfáját és az alá kerülő ajándékokat is! Megértették azonban, hogy karácsonykor a szeretet a legfontosabb és legértékesebb ajándék.

A Szitakötő szakkörön ma Livi néni és a gyerekek Mikulást készítettek, melyet aztán mindenki hazavitt, hogy a saját szobája ablakába tegye. Mikulás éjjelén egy varázslattal életre fog kelni és ajándékokat rejt majd a cipőcskéjükbe! A gyerekek már izgatottan várják!

Ma rénszarvas napjuk volt a Szitakötő foglalkozáson részt vevő gyerekeknek. Megismerkedtek a rénszarvasokkal és a szarvasok más fajtáival is. Megnézték mi a különbség az őz és a szarvas között. Láthattak egy igazi rénszarvas szánt, mely már elindult a Mikulással felénk, hiszen már mindannyian nagyon várjuk az érkezését! Hallgattak rénszarvas dalokat és azt is megtudták, miért piros Rudolf rénszarvas orra a mesében. Ezután mindenki elkészítette, megteremtette a saját rénszarvas hógömbjét, melyet örömmel vittek haza.

A 2023. november 13-i Szitakötő szakkörön a gyerekek a baglyokkal ismerkedtek meg. Megnézték Livi nénivel milyen bagolyfajták vannak és hogy miket kell tudni a baglyokról, hogy mit esznek, hol élnek. Megtudták, miért is látnak oly ritkán baglyot! Most már tudják, hogy a bagoly rejtőzködő életmódot és mozgásszegény életformát él. Így lehet, hogy nappal sokat alszik. Sok más érdekes információ is elhangzott. Majd megnéztek egy mesét, melyben kiderült, hogyan lett Bubóból bölcs bagoly és miért fontos iskolába járni. Kalap Jakab Klub pedig elénekelte nekik a bagolydalt, amit már közösen énekeltek, miközben a gyerekek elkészítették a saját kis baglyocskájukat puha vattahassal. Nagyon vigyáztak, nehogy megsérüljön vágás közben a ragadozó madaruk. A kisebbeknek ez még nem volt olyan egyszerű, de nagyon kitartóan dolgoztak és nálunk ma ilyen csodabaglyok születtek!

Ezen a mai Szitakötő foglalkozáson a gyerekek megismerkedtek a szüretelés folyamatával és a mustkészítéssel! Livi néni elmesélte nekik az erdei állatok szüretelésének meséjét, majd elénekelték az Érik a szőlő című dalt és további szüretelési dalok hallgatása és éneklése közben elkészítették saját szőlőjüket is, szőlőmandala szemekből felépítve. Kidíszítették vele a tanterem falát. Nagy közös csoportmunka volt, ahol a kicsiket segítették a nagyobbak. Szuper köztük az együttműködés!

Az idei tanévben is szorgoskodnak a Szitakötős gyerekek! Első alkalommal – Livi nénis segítségével – kukoricacsuhé babákat készítettek az ügyes kis kezek!

2022/2023-as tanév

Mivel sok Szitakötős gyermek kedvenc állata a teknős – az újrahasznosítás elveit követve -, Livi néni segítségével életre keltették pici mesebeli teknőceiket a Szitakötő szakkörön műanyag flakon aljából, kartonból és kavicsokból.

Livi néni és a Szitakötő szakkörös gyerekek már a húsvétra hangolódtak. Ajtódíszt készítettek tyúkanyóval és a vidám színekkel kidíszített hímes tojásaival.

A mai Szitakötő szakkörön Livi néni és a gyerekek megidézték a tavaszt – csodaszép virágokat készítettek!

Múlt héten pandamacit készített a Szitakötős csapat Livi nénivel mesefelolvasás közben. A gyerekek megismerkedtek ennek az állatnak az élőhelyével, táplálkozásával is.

Ezen a héten pedig kiscicát készítettek vágyaik szerint, közben pedig meghallgatták egymás macskás történeteit.

Ma medúzabulit tartottak Livi nénivel a Szitakötő szakkörösök! Beszélgettek a tenger élővilágáról és különösen a medúzával ismerkedtek meg közelebbről. Arról is beszéltek, milyen veszélyei vannak, ha valaki közelebbről akarja őket szemügyre venni.

Ezután mindenki elképzelte a saját kreatív mosolygós medúzáját, természetesen a neki tetsző színvilágban, papír és fonaltechnikát ötvözve. Szebbnél szebb, színes medúzák készültek, mindenféle méretben!

A foglalkozás végén a gyerekek boldogan költöztették haza kis kedvenceiket.

A tegnapi Szitakötő szakkörön a Mikulásvárás állt a középpontban! A gyerekek Livi néni segítségével megismerkedtek Szent Miklós legendájával. Megbeszélték, hogy jótetteit kivetítik gondolataikban a mindennapokra is, valamint azt is, hogy szerintük mit örökítsenek át ebből ők is a mindennapjaikba. Ezután Mikulás és angyalka kézbábokat készítettek, fenyőfát, Betlehemet színeztek. Sőt, még ajándékváró csizma is készült! A foglalkozás végén pedig elrepítették kívánságaikat a Mikulásnak.

A Szitakötő szakkörön a gyerekek és Livi néni már a téli évszakra hangolódnak. Nagyon várják a havazást, szánkózást, hóember építést, hógolyózást. Ezekről beszélgettek, s közben csodaszép asztaldíszt készítettek téli tájképpel és 3D-s hóemberrel!

A Szitakötő szakkör idén is elindult, és zajlanak a foglalkozások!

Már megismerkedtek a százlábúval, amiről egy mesét olvasott nekik Livi néni! A mese címe: A százlábú 50 pár cipője. Majd százlábú táncot néztek és hallgattak zenével kiegészítve az élményt! A foglalkozás végén pedig mindenki elkészítette saját százlábúját, melynek nevet is adtak a gyerekek!

Megemlékeztek a Magyar Népmese Napjáról is, minek alkalmából meseillusztrációk készültek a szorgos kezek alatt. Kiegészítették mindezt egy relaxaciós, meditációs mesefoglalkozással is, ahol a pozitív megerősítést áramoltatták egymás között a szakkör tagjai Lívia néni vezetésével!